0 glas
Hladni radijatori po dostizanju zadate temperature na sobnom termostatu...
Problem koji mene muči je taj što kada temperatura u sobi dostigne zadatu na sobnom termostatu (22C), nastupi zahlađenje u sobi,
radijatori su totalno hladni i dok kotao ponovo krene, prođu dobrih četrdesetak minuta
relativno hladnog perioda.
Kotao radi od 10.00h-23.30h i zadata temperatura na termostatu je 22c. Grejem dve kuće (jedna sa izolacijom), oko 280 kvadrata,
15 radijatora (4 zatvorena, 3 na trojci i 8 na petici jačine) sa termo glavama i dva bojlera priključena na mreži. U sobi gde je termostat, je o.k., sem tog perioda hladnih radijatora.
U ostalim sobama, je hladnije, sigurno barem za tri stepena niže. Mislim da bi to bilo podnošljivije kada se radijatori ne bi toliko hladili kod tog procesa.
Termostat je podesen na 22C, kotao prestaje da greje na 23C a aktivira se ponovo kada sobna temperatura padne na 21C.
A tada su radijatori bukvalno ledeni i sobna temperatura je sigurno i niža.
Granična temperatura kotla je podešena na 65C a kada je na termostatu 21C, na kotlu je 22-26C, kako kad.
Od prethodnog kotla su zadržani pumpa i mešni ventil.
Termostat je model Prosto DST-W11. Pumpa je dobra, relativno nova.
Za mešni ventil i nisam siguran koliko je dobar.
Ipak je to montirano za klasičan kotao a ne za kotao na pelet.
Za tri dana sam morao da rešim pitanje kotla kada je prethodni procureo,
pa i nisam imao vremena za bolje upoznavanje sa principima rada kotlova na pelet
 i šta treba menjati ili dograđivati u sistemu, da bi zadovoljio potrebe.
Pa zato mi i trebaju saveti, šta da se uradi da bi grejanje bilo približnije klasičnom.
decembar 28, 2020 u Ostalo - Vidimir | 3,171 pregleda

4 Odgovora

+1 glas
Takav je princip rada kotlova na pelet. Probaj da kalibriras termostat da ti je terperarurni razmak na +-0.2 tj, da ako podesis na npr 22.5 pali se na 22.2 a gasi se na 22.8. Mozes i smanjiti snagu vatre i temperaturu u kotlu na npr 52 i kotao ce raditi konstantno na slaboj vatri ali ce radijatori biti uvek Vruci. Medjutim taj princip nije preporučljiv jer je vek kotla kraci. Sto se tice hladnijih soba, moras to uskladiti sa termo glavama, gde je hladnija povecaj a ako ne moze, smanji u sobi gde ti je termostat . Važno je i kako ti je podesen mesni ventil
odgovor januar 3, 2021 - Mc_nabb
0 glas
Povećaj temperaturu vode koju kotao treba da održava. Verovatno se voda previše ohladi pa mu zato treba vremena dok zagreje.
odgovor januar 2, 2021 - Nikola87
0 glas
Koliko je KW kotao ?
odgovor januar 3, 2021 - misko016
Mareli SNB-35KW Ecostar Auto RubynoR
0 glas
Hvala na odgovorima. Pomogli su u rešavanju problema. Kotao se pali u 10.00h, zadata temperatura na sobnom termostatu je 22C. Kada započinje rad, u sobi je nekih 16-17C, snaga kotla je P5. Kada temperatura u sobi poraste na 21C, smanjim snagu kotla na P2, doziranje peleta na -2, ventilator na -2 i zadatu temperaturu na sobnom termometru povećam na 27-28C. Temperaturu u kotlu ne diram i ostaje na 65C. Kotao se ne pali-gasi sem kada se automatski čisti i radijatori su uvek topli, kao i u sobi sa termostatom. U drugim sobama je temperatura niža za oko 2C, ali zadovoljavajuće za spavaće sobe. Dnevna potrošnja peleta je oko 30kg za ovaj način rada kotla, 10.00-23.30h na spoljnoj temperaturi 0-3C. U sobi sa termostatom je 22-24C.

Testirao sam i drugi način. Kotao radi na auto modu, kada temperatura u sobi poraste na 21C, povećam zadatu temperaturu na termostatu na 27-28C. Vremenom pređe u modulaciju, gde mu je snaga P2, doziranje peleta i rad ventilatora je na 0, to jest na normalnoj vrednosti. Temperatura u sobi sa termostatom je 24-26C, radijatori su uvek topli, malo manje topliji kada se sam čisti. Potrošnja peleta je 35-40kg dnevno. 10.30-23.30 sa spoljnoj temperaturi -3-3C.

Kotao je Mareli SNB-35 Ecostar Auto RubynoR, površina koja se greje je 280 kvadrata, dve dvospratne kuće, jedna je izolirana i sa PVC stolarijom. Koji način je bolji za duži vek kotla, prvi ili drugi ? Ili možda je bolji neki treći način ?
odgovor januar 5, 2021 - Vidimir
edited januar 5, 2021 -Vidimir
Da sam na tvom mestu ja bi podesio da kotao uvek radi u modulaciji i da drži temperaturu vode na zadatu 65C, ako si zadovoljan sa sobnim temperaturama podigni još malo na termostat da je ne stigne, ako stiže temperaturu na termostatu npr 24C onda smanji temperaturu vode u kotlu za 2-3 stepena. Stavi na automatski rad i ništa ne diraj, ni termostat ni kotao.

U modulaciji kotao najmanje troši i to bi bio dobar način kod tebe u tvom slučaju, ipak kvadratura nije mala, gledao sam neki kalkulator na Alfin sajt po njihovom proračunu sa dobrom izolacijom i stolarijom kuće piše da treba kotao od 42kw. Ako je objekat 280 kvadrata i visina plafona 2,5m.

Ti si na neku granicu i preporučio bi ti ovaj način što sam napisao, probaj pa da vidimo ?

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje