0 glas
greška u potpali Termoglux-Interio 20
Poštovani,

koristim peć na pelet Termoflux-Interio 20 oko 5 godina.

Ovih dana, kada su više temperature vanjskog zraka,  imam problema sa ponovnim paljenje peći, ne prvi put, kada peć dostigne podešenu temeraturu kotla, podesio sam na 55 stepeni C, ponekad neće da se upali.

Primijetio sam na ponovnom paljenju da vrijeme potpale traje duže nego prvi put (kada palim ovu peć prvi put stavim pola šake peleta do grijača i to traje do 12 minuta) pa pretpostavljam da se peć sama ugasi ako potpala ne bude u 18 minuta koliko je dozvoljeno vrijeme potpale.

Peć je spojena na grijanje kuće i nema puno potrošača tokom dana (dva radijatora i kombinovani bojler) pa se češće gasi i nakon toga se ne upali.

Da li je problem u vremenu rada dozatora peleta, tj trebam li smanjiti ovo vrijeme ili trebam povećati brzinu izlaznog ventilatora po svim snagama jer sam vidio da u ovoj situaciji šolja za sagorijevanje peleta bude do pola puna sa peletom kad se pojave varnice za normlno paljenje?

Poz.
mart 28, 2022 u Peći na pelet - dzevadsk | 1,437 pregleda

1 Odgovor

0 glas
Znači prvi put se peć pali bez problema, a drugi put kada se pali proces traje puno duže?
odgovor april 4, 2022 - Zoran Karadza
Hvala za odgovor.
U međuvremenu se vanjska temperatura snizila pa ima manje gašenja jer je veća disipacija u radijatorima i kombinovanom bojleru.
Takođe, razgovarao sam sa ovlaštenim serviserom koji mi je, ako bude trebalo, predložio: povećanje vremena potpale sa 18 na 25 minuta,, smanjenje intervala čišćenja sa 30 na 10 minuta, smanjenje vremena rada dozatora  u potpali i na svim snagama za 0,2 sec, povećanje vremena čišćenja sa 15 na 30 sec. i povećanje brzine rada izlaznog ventilatora po svim snagama za 200 o/min pa ako bude trebalo promijeniti ću ove parametre.
Poz.
Imam istu peć. Isto i godište kao tvoja (2017.). Peć se kod mene upali za svega par minuta. Ciklus čišćenja je svakih 30 minuta po nekih 15 sekundi.

Deset minuta je prečesto da ti se čisti. Sporo će ti temperaturu kotla podizati.

Koje su ti postavke po snagama? Također, jesi li čistio donji ventilator. Ove godine moj serviser je skinuo ventilator i dobro ga očistio. Pelet od tada bolje sagorjeva.
Hvala,
Peć koju imam je 2016.godište, našao sam garantni list, i nema donji ventilator već samo izlazni ventilator pa je za potpalu važan dolazni protok zraka u šolji za sagorijevanje
Na izlaznom ventilatoru se nalazi cjevčica koja aktivira presostat kada se javi podpritisak na izlaznom dijelu, tj. kontroliše pritisak na izlaznom ventilatoru. Zbog povećane količine prašine u izlaznom ventilatoru ova cjeviča mi se jednom začepila pa sam je morao čistiti.
Serviser mi je rekao da u BiH imamo loš kvalitet peleta i da češće i dugotrajnije čišćenje ostataka sagorijevanja rješava problem ponovnog paljenja peći pa se ovo mora nečim platiti, ili boljim odvođenjem ostataka sagorijevanja ili smanjenjem temperature kotla.
Poz

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje