0 glas
Kotao ne ulazi u modulaciju
Kotao ne ulazi u modulaciju.Temperatura kotla podesena na 60C dodje do 55-56 i ne mrda.Temperatura sobe 24C.U dnevnoj je termo glava na 4 u spavacoj sobi na 3.Sta bi mogo biti uzrok.
januar 19, 2023 u Drugo - Душан Динчић | 1,205 pregleda

3 Odgovora

+1 glas
Pored provjere parametara i poboljsanja sagorijevanja ja bih probao i sa smanjivanjem brzine pumpe. Ne znam koju pumpu koristis tacno i kako je nastimana, ali recimo ja sam imao slican problem gdje je temperatura uvijek bila stepen-dva ispod i nikad nije radila na jedinici. Kasnije sam skontao da je pumpa bila na jačini 3, smanjio sam je na 1 i od tad kotao dosta bolje i mirnije radi a temperatura u kuci i radijatorima je ista.
odgovor februar 5, 2023 - Andrej11
0 glas
Tako je normalno,ne ide do 60 ako ne mora nego drži par stepeni ispod.
odgovor januar 22, 2023 - Fokus Borelo
Pa i ne može biti skroz normalno, ovo je klasičan simptom loši parametri sagorevanja ili snaga kotla ne može da podmiri potrošnju.

Imao sam slučaja gde dobijem zadatu temperaturu vode u kotao a imao sam i slučaja gde kotao jednostavno ne može da stigne temperaturu vode jer je loše proračunata snaga pa je kupljen slabiji.

Kada je sve po proračunu kotao mora da stigne temperaturu vode ako je 55 da bude 55 ili ako je 70 mora da stigne 70 i tako vrti u modulaciji dok ne dostigne temperaturu ambijenta i termostat da signal za gašenje.

To što drži stepen ispod ili stepen iznad to je "histereza kotlovskog termostata" i to je normalno obično bude 2 stepena.
To se lako proveri podigne se temperatura na 65 i ako dodje do 60,61,62 znači da nije do parametara nego je to normalan rad peći.Prosto peć nema tendenciju da prvo dostigne zadatu temperaturu nego prvo automacki smanjuje snage kada se približava zadatoj temperaturi i pokušava da je drži par stepeni ispod zadate smanjujući snage.Kada se temperatura na malim snagama približi zadatoj tek onda prelazi u modulaciju.
Normalan rad peći je kad stigne zadatu primer 60 i ide u modulaciju, to je savršeno!
A nije dobro kad staviš 60 a bude 58 ili staviš 70 a bude 68, treba podešavanja parametra da ukopa zadatu temperaturu.

Histereza je uvek aktivna 2 stepena +- ali modulacija mora da postoji ako je sve kako treba kw kotla i potrošnja, jer modulacija ima svoje parametre reduktora i ventilatora dakle to ti je u prevodu još jedna snaga pored ostale i još smanji potrošnju.
Nije tako,to sve zavisi od izolacije i količine grejnih tela.Kad je odlična izolacija i ima poprilično dosta grejnih tela onda radi tako kako ti kažeš jer ne uspeva da održi temperaturu blizu zadate.U svim ostalim slučajevima se trudi da u manjim brzinama  održi temperaturu blizu zadate prosto tako je namesteno fabrički da radi,to se zove modularna snaga odnosno intenzitet snage prema potrebi zato svaki uredjaj ima modularnu snagu od recimo 5kw do 24kw.
Tako je, onda se kotao podesi prema instalaciji grejanja i uvek bude u modulaciji, modulacija ima posebne parametre snage tako da tu JOŠ smanji potrošnju. Tako je da moj savet naterati kotao da radi u modulaciji. X primera sam podesio nekolicinu nisam iz prostog razloga što "majstori" nisu lepo proračunali kotao prema KW potrošnje...
Jedino da napraviš prvu brzinu da mnogo bude jača od modulacije E onda ima smisla   Ovako su skoro iste
Nasim pecima mozes da nastelujes snagu kako ti odgovara , veci problem je predimenzioniran kotao ili pec, nego slabiji. Ja grejem 156m2 bruto, sa Alfa plam 15kw commo, 24-25c je u kuci. Ova dva dana je pec 24h u modulaciji, inace  je do sada  bila na Stand By.
Wilhelm Tell, druže ja grejem 150 kvadrata neto sa 25kw, po meni mnogo je lakše kontrolisati jači kotao nego slabiji, kod mene radi u sistemu ON ili OFF sa sobnog termostata, možeš da se igraš sa temperature i da se greješ sa manju temperaturu vode automatski smanjuješ temperaturu dimnih gasova i imaš uštedu u iskorišćenju kotla, primer ne mora bude 70C voda kod mene je primer 58c i tako već 3 godine, mnogo bolju kontrolu temperature imaš sa jači kotao jer je lakše da se podesi. Ja sam podešavao slabije kotlove u odnosu na mrežu grejanja i kuću nisam zadovoljan jer kotao uvek radi na maksimum i u većini slučajeva imaju veću potrošnju. Imao sam ranije drugačije mišljenje sve dok nisam bio na terenu da pomažem prijateljima sa kotlovima jer koliko vidim serviseri služe samo da se javljaju na telefon.
Ne vidim potrebu za vecim kotlom, sem ako je kuca lose izlovana ili nema dovoljno grejnih tela.
Peć, mora da bude spreman da nabije temperaturu koliku želiš i da se prosto igraš s tim, ukoliko nije tako radiće u svoj maksimum uvek povećaće potrošnju i to nema nikakvog smisla teorijski i praktično, kod mene trenutno radi na 58 stepeni vode sad da mu stavim 78 stepeni nabiće ko od šale igrati se s tim bez obzira kolika je temperatura spolja može da bude i -20. Kada se lepo podesi uvek troši manje od peć koja radi na maksimumu tj. "po pororačunu". Video sam to na X primera pokušao da pomognem ljudima na žalost nisam uspeo. Nedao bog da zajebu sa instalacijom mreže grejanja e tu tek nailaze nerešivi problemi. Cilj maksimalne iskorišćenosti kotla je ŠTO veći bafer vode (voda u kotao ili eksterni bafer) ŠTO bolja i stabila temeperatura vode, ŠTO manja temperatura dimnih gasova i tu je pun pogodak i najmanja potrošnja.

E sad imao sam slučaj u dve kuće ALFA Dino 27kw u sebi ima svega 32L vode 10 grejnih tela, Biomegal 25kw u sebi ima 55L vode 11 grejnih tela, znaš li u praksi šta radi Biomegal na Alfu, ne može da se uporedi jede ga u svakom smislu iako piše da je 25kw Alfa je ispod njega 2x unazad minimum. To je objašnjenje razlike bafera ili vode u sami kotao stavka broj 1 koju skoro niko ne gleda.
Sve sto si napisao je tačno sem da se bafer koristi.Litraza u kotlu je najbitnija ali bafer na pelet samo to je čist minus u potrošnji .
Pa mogao bi bafer da se puni nocu po nizoj tarifi, na struju. Na pelet se ne isplati. Ja se dvoumim da stavim jedan manji bafer 100-200l da radi kao protocni boljler ili slepo crevo ne znam jel bi to imalo smisla..
??
Samo tako i ima smisla,noću na struju je vrh tako se to i radi
Akumulator toplote za kotlove na pelet je beskoristan. Samo dzaba bacanje para i zauzimanje prostora.
Bafer je obavezan za kotlove na drvo i to 50litara na svaki KW kotla.
Ja licno podesavam temperaturu vode na 75C
Stim sto mu pocinjem smanjenje doziranja na 65C.
A ponovno paljenje na 60C
Rad besprekoran i minimalne potrosnje.
Pelet kupujem za sezonu celu na pocetku sezone kada stavim novi pelet ga prestelujem i radi besprekorno celu zimu.
Normalno temperatura dimnih gasova niska, iskoriscenost velika, potrosnja peleta mala, pepeo kao puder.....
Da bi kotao pec dobro radio treba dobro znati. Treba razne parametre uskladiti da se dobije odlican rezultat.
Sta znaci da pec radi na maksimumu?
Da bi se dobila niska temperatura dimnih gasova treba da je i kotao adekvatno konstruisan i takodje da su mesta proilaska dimnih gasova cista pa tek onda stelovanje pomaze
Ja drzim na 75C, termostat nemam nego termo glave i milina
0 glas
Nije obavezno da kotao ulazi u modulaciju.

Imas nisku temperaturu vode.

Parametri su ti podeseni tako da na 55 pocinje da smanjuje doziranje, ali mu je smanjeno drasticno i on stoji na 55-56.

On bi trebao da dize temperaturu do 60.

Kod mene cak se desi da ode +2.
odgovor jun 3, 2023 - Vuk
Pec ti se upravlja temperaturom kotlovske vode ili sobnim termostatom ?Ako je kotlovksa a ne ambijenta, onda verovatno imas termo glave. Ne vidim potrebu za 75c vode pa posle obaras na 60, a pec ti modulira sve vreme na 60c, koliko ti stepeni bude u kuci jel izolovan objekat ?

Povezana pitanja

Dobrodošli na sajt Grejanje na Pelet. Ovde možete pronaći odgovor na sve što vas interesuje vezano za grejanje na pelet.
Saznajte iz prve ruke prednosti i mane grejanja na pelet. Koliko koja peć troši, koji pelet se pokazao kao najkvalitetniji prošle godine.
Postavi Pitanje